Coronavirusul va rămâne mult timp printre noi. Previziunile sumbre ale oamenilor de știință
Coronavirusul va rămâne printre noi pentru o perioadă mare de timp. Acesta este scenariul sumbru realizat de oamenii de știință, care consideră că vom trăi ani întregi cu acest virus.
Iunie 2021. Lumea trăiește în regim de pandemie de un an și jumătate. Virusul continuă să se răspândească ca o arsură lentă. Închiderea intermitentă reprezintă noua normalitate a lumii. Un vaccin aprobat oferă șase luni de protecție, dar tranzacțiile internaționale și-au încetinit distribuția. Se estimează că 250 de milioane de oameni au fost infectați la nivel mondial, iar 1,75 milioane sunt morți.
Scenarii precum cel descris mai sunt este modul în care cercetătoeii cred că pandemia ar putea evolua. În întreaga lume, epidemiologii construiesc proiecții pe termen scurt și lung ca o modalitate de a pregăti și de a atenua potențial răspândirea și impactul SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, scrie Nature.
Deși previziunile și calendarul lor variază, cercetătorii sunt de acord asupra a două lucruri: COVID-19 este aici pentru a rămâne, iar viitorul depinde de o mulțime de necunoscute, inclusiv dacă oamenii dezvoltă o imunitate durabilă împotriva virusului, dacă anotimpul afectează răspândirea acestuia și – poate cel mai important – alegerile luate de guverne și de persoane. „Multe locuri se deblochează și multe locuri nu fac asta. Încă nu știm cu adevărat ce se va întâmpla”, spune Rosalind Eggo, un cercetător de la London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM).
15 milioane de infecții la nivel global
„Viitorul va depinde foarte mult de cât și cum se reia viața socială și ce fel de prevenire facem”, spune Joseph Wu, cercetător la Universitatea din Hong Kong.
Modelele recente sugerează că schimbările de comportament pot reduce răspândirea COVID-19 dacă majoritatea respectă acest lucru.
Săptămâna trecută, numărul de infecții cu COVID-19 confirmate a trecut la 15 milioane la nivel global, cu aproximativ 650.000 de decese.
Restrucțiile impuse în primăvară devin din ce în ce mai relaxate, fapt care determină pe unii oameni să presupună că pandemia se încheie, spune Yonatan Grad, un epidemiolog la Școala de Sănătate Publică Harvard T. H. Chan din Boston, Massachusetts. „Dar nu este cazul. Pandemia va avea o durată lungă”.
Dacă imunitatea la virus durează mai puțin de un an, de exemplu, similar cu alte coronavirusuri umane în circulație, ar putea exista creșteri anuale ale infecțiilor cu COVID-19 până în 2025 și nu numai. Aici, Natura explorează ce spune știința despre lunile și anii următori.